Att måla med akrylatfärg på trä (och många andra ytor med) är som att klä in ditt hus i plast. Akrylatfärgen innehåller faktiskt plast. Det fina “vattenbaserad” ordet gör att många tror det är miljövänlig färg, den är ju gjord på vatten? Men nej. Tyvärr är det inte så enkelt. Plastfärg är vattenlöslig helt enkelt.
Varför är det dåligt med akrylatfärg?
När du målar med vattenbaserad akrylatfärg eller även kallad plastfärg på t.ex fasaden på ditt hus, rekommenderas det att du ska måla rikligt med färg. Varför då? Jo, det är för att vattnet kommer att dunsta bort till viss del och kvar blir plasterna som lägger sig som en tjock ogenomtränglig hinna ovanpå träet. So far so good. Så länge träet var torrt när det målades klarar sig det ganska bra under plasten. Men vad händer när träet som är ett levande material, börjar röra sig och sprickor eller skador uppstår i färgen? Då får nämligen vattnet en möjlighet att ta sig in, det sugs upp av träet, och sedan när träet egentligen ska torka upp, kan inte vattnet komma ut igen och stannar då kvar i träet.
Ruttet virke
Vad händer med trä när det är fuktigt och inte har möjlighet att torka? Det ruttnar.
Har du målat ändträet med akrylatfärg och en bit upp på baksidan av brädan för att vara på säkra sidan så det inte suger upp fukt? Tyvärr gör det även att vattnet inte kan komma ut den vägen heller. Det är därför fasaden ofta ruttnar i botten och måste bytas ut. Nya fasadbrädor kommer från virke som många gånger växt snabbt och därmed har en betydligt sämre förmåga att stå ifrån väta. Årsringarna är stora och kärnveden nästan obefintlig. Äldre virke har den fördelen att det valts ut med omsorg, endast det bästa virket användes till husens alla delar. Virket har växt sakta och har därför tätare årsringar och därmed bättre motståndskraft mot väta. En planka i kärnved är naturligt impregnerad och behöver inte mycket hjälp att vara i många långa år.
Hur kan du se om ditt hus är målat med plastfärg?
En plastfärg lossnar ofta i stora sjok, det blir inte många fina små sprickor som med oljefärg. Ofta kan du ta tag i en flik och dra bort plastfärgen. Bubblor kan uppkomma där du ser hur färgen släppt från underlaget. Men för att vara på säkra sidan så ta lite sandpapper och slipa ytan. Om färgen fastnar på sandpappret, är det plastfärg. Om det blir dammigt är det oljefärg.
Vilken färg rekommenderar vi?
Den färg vi rekommenderar varmt är linoljefärgen. I många hundra år har den använts på våra gamla hus och det är en toppenfärg som skyddar träet, inte skadar det!
Läs mer om linoljefärg hos vår leverantör: Ottossons Färgmakeri.
Kika på denna filmen som Gunnar Ottosson har skapat – om varför du ska måla med linoljefärg!