Små medel för att spara energi i ett gammalt hus

Att spara energi är en viktig del i att göra ett gammalt hus mer energieffektivt och skapa ett trivsammare inomhusklimat. Det är inte alltid att en tilläggsisolering av väggar eller byte av fönster är en bra investering och det finns små men rätt enkla medel att se över före du gör större åtgärder.

Mina topp 10 tips för att spara energi med enkla medel

  1. Fönster och dörrar: Se till så att dina fönster och dörrar är underhållna på rätt sätt. Ett fönster med för gammalt kitt och ett glas som skallrar i bågen kan skapa drag. Tänk på att principen för fönster är att ytterbågen ska vara otät (luften måste kunna cirkulera utåt) och innerbågen ska vara tät. Antingen använder du tätningslister i silikon eller ull / lin. Men bäst är om du använder fönstertejp i sådana fall. Om du har lösa innerfönster, glöm inte fönstertejpen. Den gör väldigt mycket för både kondens och drag.
  2. Stäng av rum som inte måste användas under vintern. Ett vanligt hushållningsknep förr men som få gör idag.
  3. Energiövervakning: Genom att hyra en värmekamera kan du se vart på ditt hus du har de värsta värmeförlusterna och kan därefter punktmarkera och undersöka varför.
  4. Tätningsåtgärder: Täta läckage i byggnaden, inklusive mellanrummet mellan karm och stomme, här kan det saknas isolering. Det kräver att du oftast får montera ner foder på insida eller utsida men kan vara värd en titt för att se hur just ditt hus har hanterats. Samma gäller syllen och mötet mot din grund. Täta alla springor du kan komma åt, använd tjärat lindrev eller doppa drev i lervälling. Det både tätar väl och stoppar oftast gnagare.
  5. Har du kalla golv? Det kan vara så att din isolering antingen sjunkit ihop eller knappt finns och det skapar såklart mycket kalla golv. Det går att spruta in naturlig lösull som fyller ut springan mellan golv och isoleringen vilket är det som skapar det kalla golvet. Om du känner drag från golvet, se över tätningen mellan syll och grund enligt punkten ovan. Du kan även minimera draget genom att täta med ull eller linsnören i rätt tjocklek i gliporna.
  6. Dra för tjocka gardiner: Sätt upp rejäla gardiner med tjockt tyg.
  7. Dörrgardiner: Att ha en gardin framför dörrar kan verkligen hjälpa till att stoppa drag. Det finns numera både värme- och ljudisolerande dörrgardiner.
  8. Vindsisolering: Se över din isolering på vinden. Hur tjock är den och vad är det för material? Kan du bättra på med likvärdig eller annan naturlig isolering? (Här är det viktigt att veta att för mycket isolering kan stjälpa hälsan av ditt hus. En för kall vind kan ge upphov till mögel. Tag kontakt med en yrkesverksam för att rådgöra.
  9. Värmereglering: Att ha inomhusklimat som i ett nybyggt hus är det få gamla hus som kan. Men genom att sänka värmen några grader, lägga ut mattor, och investera i en mysig kofta och tofflor med lite sula gör mycket för komforten.
  10. Ventilation och luftkvalitet: Se över spjäll och luftvägar ut från ditt hus. Många gamla hus har självdrag och vissa drar ut mer luft än vad som behövs.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *