Byggnadsvård betyder att du vårdar och renoverar hus på byggnadens villkor, inte vad som är senaste trenden inom byggsektorn. Ibland är det lätt att bara åka till ett av alla stora bygghandlare och köpa diverse material. Allt finns på ett ställe, lätt att plocka på sig och få med sig hem. Tyvärr rimmar sällan gamla byggnader med nya, moderna material.

Vad ska jag göra?

Det allra sundaste du kan göra är egentligen att inte “renovera” ett gammalt hus. Att ta hand om ett gammalt hus, se till så inte taket läcker, att gräset inte växer sig för högt runt huset, ja, att allt helt enkelt är torrt och mår bra – är det ultimataste. Men i många fall är det inte alltid så lätt att leva som på 1800-talet i vår “moderna” tid.

Förhoppningsvis är en framtida renovering väl planerad i förväg och material och tekniker undersökta innan start. För detta ändamål finns många bra böcker, forum och proffs att rådgöra med. Och självklart kan du alltid komma in till vår butik och prata igenom det hela med oss om du känner dig osäker.

Att lyssna till vad huset behöver är en viktigt. Vilka material är huset uppfört med? Hur gick de tillväga när det byggdes? Oftast är det bäst att låta originalmaterial bestämma riktning. T.ex bör ett timmerhus ej isoleras med fuktspärr och glasullsisolering då det inte låter huset andas vilket på sikt kan få fruktansvärda konsekvenser som hussvamp, mögel, och helt enkelt ruttet oanvändbart timmer.

En annan viktig faktor att ta hänsyn till är att låt årsringarna tala och ta inte bort allt som känns omodernt – tänk så intressant ett telejack kommer vara om 20 år? Att riva ut ett 50-tals kök från ett hus från tidigt 1900-tal är även det mycket synd då de flesta kök definitivt inte byggs på det viset längre! Att till varje pris återställa till en ursprunglig ålder är inte god byggnadsvård, även om det är lockande.

Vem kan hjälpa mig med byggnadsvård?

Men som tur är finns det byggnadsvårdsbutiker som oss själva, som tillhandahåller en hel del av de material och verktyg som användes då husen uppfördes. I mer eller mindre “nyare” tappning. Återbruk och kvalitet är bra ledord när man letar material.

 

Det finns en förening för byggnadsvård – Bli medlem du med!

Svenska byggnadsvårdsföreningen är en oberoende, ideell förening vars uppdrag är att sprida och förmedla kunskap om byggnadsvård och sunt byggande. Genom att bli medlem i Byggnadsvårdsföreningen gör du en viktig insats.

Du stärker byggnadsvårdsrörelsens röst och hjälper till att försvara, vårda och utveckla byggnader och bebyggelsemiljöer – från herrgårdar, parker och trädgårdar till funkishus, stadsmiljöer och industrikomplex.

Dessutom får du medlemsmagasinet Byggnadskultur fyra gånger om året och löpande inbjudningar till kurser, läger, visningar och seminarier.

Bli medlem idag: Svenska Byggnadsvårdsföreningen